Rw / Rc waarde

Isolatiewaarde

Wil je weten hoe isolatiewaarde wordt uitgedrukt? Of weet je niet welke isolatiewaarde belangrijk is en zie je door de bomen het bos niet meer? Als je gaat isoleren krijg je te maken met allerlei ingewikkelde termen. Om je een beter beeld te geven wat deze termen betekenen en welke van belang zijn om de isolatiewaarde van je huis te bepalen, is het belangrijk om te weten welke waarden we onderscheiden. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Lambda waarde
  • Rd waarde
  • Rc waarde

Lambda waarde

De Lambda waarde van isolatie, ook wel L-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door het isolatiemateriaal heen. Hierbij wordt niet gekeken naar de dikte, maar alleen naar de dichtheid van het isolatiemateriaal. Hoe lager de Lambda waarde, hoe beter een materiaal isoleert.

Isolatiewaarde tabel

In onderstaande tabel hebben we schematisch weergegeven welk isolatiemateriaal de hoogste isolatiewaarde heeft.

IsolatiemateriaalLambda Waarde λ (W/m∙K)
Resol Hardschuim0,018
PIR0,019 – 0,027
EPS 1000,032 – 0,036
Glaswol0,032 – 0,040
Steenwol0,033 – 0,040
XPS0,034 – 0,036

Wat is de Rd waarde?

De rd waarde wordt ook vaak omschreven als de R waarde. De R staat hier voor “resistance” en de D voor “declared”, oftewel; de door de leverancier verklaarde weerstand van het isolatiemateriaal. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambda waarde. Hoe hoger de Rd waarde is, hoe beter het materiaal isoleert.